לוגו מדרגות

בית ספר פלך לבנות, ירושלים

תיכון דתי המיועד לתלמידות מכיתה ז ועד כיתה י"ב

פלך בנות

בית ספר פלך לבנות, הממוקם ברחוב יהודה 31 בירושלים, פועל כמוסד חינוכי שש-שנתי דתי לבנות. הוא משלב בין חינוך תורני לבין השכלה כללית ברמה גבוהה, תוך מתן דגש על יצירתיות, עידוד חשיבה ביקורתית ופיתוח אחריות חברתית. בפלך שואפים לטפח אווירה משפחתית, המאפשרת לתלמידות צמיחה לימודית ואישית מתוך כבוד הדדי ואמון בין צוות ההוראה לבין התלמידות.

היסטוריה ואבני דרך

בית הספר נוסד בשנת 1966 (תשכ”ו) ביוזמת בני הזוג פנינה והרב שלום רוזנבליט, שחיפשו עבור בתם מסגרת חינוכית דתית שתשלב מחויבות לעולם ההלכה יחד עם השכלה רחבה ונאורה. ראשיתו של פלך הייתה בדירה צנועה בשכונת בית וגן, ובהמשך הועתק להר ציון ומשם לשכונת בקעה ברחוב גדעון 14.

בהנהלת פרופ’ אליס שלוי, שהחלה בשנת 1975, התפתח בית הספר והוכר רשמית כבית ספר ניסויי. בתקופה זו התרחבה אוכלוסיית התלמידות, ואופי הלימודים החל לשלב תחומי דעת מגוונים יחד עם לימודי קודש מעמיקים.

בשנת 1990 נכנסה לתפקיד הניהול שירה ברויאר, שהובילה פרויקטים חינוכיים שונים והמשיכה לקדם ראייה חינוכית המשלבת ערכי פמיניזם דתי ויצירתיות לימודית. בשנת 2011 (תשע”א) הפך פלך למוסד שש-שנתי, כשנפתחה בו חטיבת ביניים, ובעקבות זאת הצטרפה רחל צור כמנהלת חטיבת הביניים.

בהמשך, מונתה סופי פפר, בוגרת פלך ומורה ותיקה בבית הספר, למנהלת בפועל בשיתוף עם יערה קאופמן. כיום לומדות במוסד כ-400 תלמידות בכיתות ז’–י”ב, ומלמדות בו כ-70 מורות ומורים.

חזון בית הספר

לפי החזון של פלך, בית הספר מחנך לתורה ולמצוות, לאהבת ישראל ואהבת האדם, ומשלב חינוך דתי מעמיק עם ראייה רחבה על העולם. מושם דגש על מעורבות חברתית, שירות לאומי או צבאי, והתחברות לערכי הדמוקרטיה ולקידום השוויון המגדרי.

הנהלת פלך רואה בכל מורה לא רק מומחה בתחום דעתו, אלא גם מחנך ומנהיג המעניק יחס אישי לכל תלמידה. בחזון בית הספר בולט הרצון להכין את התלמידות למנהיגות בחברה הישראלית, מתוך סובלנות ופתיחות כלפי מגוון הדעות והרקעים.

נתונים סטטיסטיים לשנת הלימודים 2023

בי”ס פלך פועל במחוז העיר ירושלים וברשות המקומית של העיר, במגזר היהודי ובפיקוח ממלכתי-דתי. המעמד המשפטי של המוסד הוא רשמי, והמוסד מוגדר כרגיל. שכבות הלימוד הן ז’ עד י”ב, והחינוך כולל חטיבת ביניים ועליונה.

לפי הרפורמות השונות (עוז לתמורה ואופק חדש), דורג פלך בין בתי הספר בירושלים בחמישון הטיפוח הגבוה ביותר (1) בחטיבת הביניים והחטיבה העליונה, וגם בעשירוני הטיפוח במקום גבוה (עשירון 2 בחטיבה הצעירה ו-1 בחטיבה העליונה).

חציון הוותק של המורים בהוראה עומד על 13 שנים, ושיעור המורים בעלי תואר שני ומעלה הוא 54.8%. כ-3.7% מהתלמידות לומדות בחינוך טכנולוגי, ו-4% מהתלמידות משולבות בתוכניות חינוך מיוחד. בית הספר מגיש את תלמידותיו לבחינות הבגרות. כיום לומדות בו 454 בנות ללא בנים, ומועסקים בו 69 מורות ו-4 מורים.

מבנה ומרחבי למידה

בשנת 2022 נכנסו התלמידות למבנה רחב ומשופץ ברחוב יהודה 31. במבנה החדש מושם דגש על עיצוב מרחבי למידה גמישים ומעוררי השראה, המאפשרים למידה חווייתית ופעילה. מעבר לכיתות סטנדרטיות, קיימים כמה מרחבים ייחודיים:

1. ספריית פלך: ממוקמת בלב בית הספר ומשמשת מרכז ללמידה שקטה, לעבודה ולמנוחה. הצוות הספרני מסייע לתלמידות במחקרים ובעבודות, ומקדם רלוונטיות ועכשוויות באוסף הספרים והמחשבונים הניידים. בספרייה מתקיימות לעיתים תערוכות הקשורות לתכנים הנלמדים.

2. חדר מדעי הרוח לכבוד פרופ’ אליס שלוי: סמוך לספרייה ובו שולחן עגול המיועד לקבוצות לימוד של עד 25 תלמידות. מתקיימים בו סמינרים וכן בית מדרש המיועד ללימודי קודש וחול (תוכנית דבש).

3. מרחב אמנות: חדר המשמש הן לשיעורי אמנות והן לפעילויות העשרה ויצירה שונות. התלמידות יכולות להגיע לחדר האמנות גם מעבר לשעות השיעור.

4. מעבדות מדעים: מצוידות במכשור מתקדם ובצוות לבורנטים המלווה את השיעורים המעשיים במגמות המדעים. המעבדות משמשות ללימודים שוטפים ולפרויקטים מורכבים בכיתות הגבוהות.

חטיבת ביניים

מאז שנת תשע”ב (2011/12), פלך הוא בית ספר שש-שנתי, כך שהתלמידות מתחילות את דרכן בחטיבת הביניים שבניהול יערה קאופמן. בחטיבה זו מתקיימת אווירה המשלבת בין אופי בית הספר לבין התאמה לקבוצת הגיל הצעירה, עם דגש על התפתחות אישית והכנה למסלול הלימודים בתיכון. תוכניות העשרה, פרויקטים קבוצתיים ופעילות חברתית מתקיימים לאורך השנה, ויוצרים מרקם מגובש בין שכבות הגיל השונות.

מגמות לימוד

פלך מציע מגוון עשיר של מגמות ומסלולי לימוד בתחומי הדעת השונים:

1. לימודי קודש: תנ”ך, תושב”ע, לימודי גמרא בהיקף מורחב ומסגרות בית מדרש (תוכנית דבש) המקיימות לימודי עומק.
2. מדעי הרוח: היסטוריה (כולל תוכנית תמ”ר – תכנית ממירה היבחנות), ספרות, לימודי ארץ ישראל ושפות זרות כגון ערבית ויידיש.
3. מדעים וטכנולוגיה: ביולוגיה, פיזיקה, כימיה, מדעי המחשב ומסלול אקדמי-טכנולוגי.
4. אמנויות: שיעורי אמנות פלסטית, תנועה ותיאטרון.
5. תוכניות ייחודיות: לימודי נשים, תכניות בין-תחומיות המשלבות לימודי רוח, קודש ואמנויות ברמה מוגברת, ועוד.

פעילויות העשרה ופרויקטים מיוחדים

תוכנית הלימודים העיונית מקבלת תוספת משמעותית מפעילות בלתי-פורמלית המתפרשת על פני השנה כולה. התלמידות משתתפות באירועי תרבות, ספורט, ימי אמנות, טיולי טבע וסיורים לימודיים. ישנן יוזמות של קבוצות עבודה קטנות, פרויקטים אישיים וקבוצתיים, כגון תוכנית פלכיאדה, תוכנית תמ”ר בהיסטוריה (החלפת בחינת בגרות בתלקיט עבודות חקר ומיומנויות למידה), ופרויקט שורשים.

בנוסף לכך, התלמידות מעורבות בקידום ערכים חברתיים באמצעות פעילות התנדבותית בתנועות נוער, מועצת הנוער הירושלמית, הדרכה ושירות בקהילה. פלך מעודד את התלמידות לגבש מעורבות חברתית עוד בזמן לימודיהן ולהשפיע בעשייה משמעותית.

פרסים והישגים לימודיים

בית הספר ידוע ברקורד מרשים של הצטיינות בתחומים שונים:

1. מעורבות חברתית: תלמידות י”ב בפלך זוכות מדי שנה בפרסים מהמשרד ומהרשות המקומית על יוזמות התנדבותיות. דוגמאות לכך הן הזכייה של תלמידות בפרס על הקמת ארגון “פסק זמן” המסייע למשפחות עם הורה מאושפז, ופעילותן של אחרות בפרויקטים לחלוקת מזון וסיוע לקשישים.

2. מועצת הנוער העירונית: תלמידות פלך מכהנות בעמדות מרכזיות במועצת הנוער של ירושלים, ובשנים האחרונות אף נבחרה יושבת ראש מועצת הנוער מבין התלמידות.

3. הצטיינות במדעים ומתמטיקה: משלחת של תלמידות פלך ייצגה את ירושלים באולימפיאדה הבינלאומית למדעים ומתמטיקה במוסקבה והגיעה להישגים מרשימים, בהם זכייה במדליית ארד בתחום המתמטיקה.

4. הצטיינות אקדמית כללית: בית הספר הגיע למקומות גבוהים במדד הזכאות לבגרות איכותית, כולל מיקום שלישי ארצי בתש”פ, ומקום שביעי בציוני הבגרות במתמטיקה ותשיעי באנגלית. בשנת תשפ”ב היה פלך מועמד לפרס החינוך הארצי מטעם מחוז ירושלים.

רשת פלך ותרבות ארגונית

פלך בנות בירושלים הוא הסניף הראשון והמרכזי ברשת בתי הספר “פלך”, שהחזון האידאולוגי שלהם משותף. עם השנים הוקמו מוסדות דומים בערים אחרות כמו קריית עקרון, זכרון יעקב ותל אביב. בכל הסניפים שומרים על רוח ההתחדשות, הניסוי והפתיחות המאפיינת את פלך המקורי.

תרבות הלמידה בבית הספר כוללת מערכות יחסים חמות בין מורות ותלמידות, מעורבות יוזמת של הצוות החינוכי באווירת “מעבדה חינוכית”, והרחבת אופקים של התלמידות באווירה סובלנית וערכית.

פרטי יצירת קשר

כתובת: רחוב יהודה 31, ירושלים
טלפון: 02-6711282
מנהלות: סופי פפר ויערה קאופמן (ניהול חטיבה), בליווי אפרת קוסלובסקי בצוות הניהולי
מפקח: אריה משה מארק

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content