בית ספר תיכון על-אזורי אוטונומי, בשכונת הקטמונים
בית הספר קדמה בירושלים הוקם בשנת 1994 מתוך רצון לייצר מסגרת חינוכית עיונית איכותית בשכונת הקטמונים, שנחשבת לפריפריה חברתית־כלכלית. הוא נוסד על ידי אנשי חינוך, הורים ופעילים חברתיים שביקשו ליצור מוסד שוויוני, המקדם ערכים דמוקרטיים וגאווה תרבותית.
מאז הקמתו, בית הספר שם דגש על חיזוק תחושת השייכות והזהות של התלמידים, ועל הכנתם לתעודת בגרות מלאה שתפתח בפניהם אפשרויות ללימודים גבוהים.
ייחודו של בית הספר טמון בחיבורו לקהילה ולמסורת התלמידים, כמו גם בגישה פדגוגית המתמקדת בהעצמה, בליווי קרוב, בסגירת פערים לימודיים ובטיפוח מוטיבציה. צורת הלמידה בבית הספר כוללת שילוב בין תחומי דעת וחיבור לעולמות התוכן הקרובים לחייהם של התלמידים והתלמידות.
המודל החינוכי הנקרא מודל המלווים הוא אחד מסימני ההיכר של קדמה. במסגרת מודל זה, כל כיתה מלווה על ידי שני אנשי צוות – מחנכים או מחנכות, המכונים “מלווים”, המלווים את התלמידים הן בצד הלימודי והן בצד החברתי והרגשי.
התפיסה ההוליסטית שעומדת בבסיס המודל מדגישה את החשיבות של ראייה כוללת של צורכי התלמידים, והדיאלוג המתמיד בין המורים, התלמידים וההורים. כך יכולים המלווים לזהות קשיים בשלבים מוקדמים, לחזק את תחושת המסוגלות, ולבנות יחד עם התלמידים תהליך למידה מותאם לצרכיהם האישיים.
בתיכון קדמה מועברים אשכולות למידה המשלבים כמה תחומי דעת במקביל, במטרה לעודד חשיבה יצירתית והעמקה בתכנים הרלוונטיים לעולמם של התלמידים. שיעורים אלה מתקיימים לאורך שעה וחצי ומבוססים על שלושת השלבים של מודל למידה עצמי: העלאת שאלה, תהליך חקירה ולאחר מכן סקירה וסיכום משותפים.
קדמה הוא בית ספר על־יסודי, המקבל תלמידים מכיתות ז’ עד י”ב. חטיבת הביניים שמה דגש על בניית מיומנויות יסוד ועל התנסות רחבה במגוון תחומי למידה. דגש משמעותי ניתן לחיזוק הקשר עם ההורים, שכן בית הספר רואה בהם חלק בלתי נפרד מהקהילה הבית־ספרית.
החל מהחטיבה העליונה, התלמידים מתחילים בהדרגה בהכנה לבגרויות, תוך קבלת תמיכה לימודית־רגשית אישית. בכיתה י’ אף פועל פיילוט של כיתה הוליסטית – מרחב המתוכנן במיוחד כדי לענות על מגוון רחב של צרכים, החל מתהליכי למידה וחקר ועד לטיפוח תקשורת בין־אישית ודיאלוג רגשי עם הצוות החינוכי.
על פי הנתונים הרשמיים, בבית הספר לומדים כ־136 תלמידים (73 בנים ו־63 בנות). צוות ההוראה מונה 25 עובדי הוראה, מהם 7 מורים ו־18 מורות, כאשר רובם מחזיקים בתואר שני. ותיקותו החציונית של הצוות היא 21 שנות הוראה, דבר המעיד על ניסיון עשיר. בית הספר משתייך למחוז ירושלים, ופועל תחת הפיקוח הממלכתי הרגיל. הוא פועל במודל “עוז לתמורה” ו”אופק חדש” ברפורמות החינוכיות.
בית הספר משמש בית שני לתלמידים, להוריהם ולתושבי השכונה, ולכן מתקיימים בו מפגשים והדרכות שונות המחזקים את הזיקה הקהילתית.
אחת מאבני היסוד של קדמה היא ההבנה כי הורים ומורים הם שותפים מלאים בתהליך החינוכי. בבית הספר פועל “משולש חינוכי” שמורכב מתלמידים, מורים והורים, כאשר התלמידים עומדים במרכז וההורים והמורים הם הבסיס המלווה אותם. שיתוף הפעולה בא לידי ביטוי באירועים בית־ספריים, בליווי פרטני, בהתייעצויות שוטפות ובהזמנת ההורים להשתתף, להשפיע ולתמוך בילדיהם גם במסגרת הבית.
לאורך שנות קיומו הציב בית הספר רף גבוה של הישגים לימודיים וחברתיים, דבר שהקנה לו הכרה רשמית. בשנת 2014 זכה קדמה בפרס החינוך של מנח”י, ובשנת 2015 קיבל את פרס החינוך הארצי. שיעור גבוה מבוגרי בית הספר מסיים עם תעודת בגרות, וחלק ניכר מהם ממשיך ללימודים אקדמיים. הודות להצלחותיו בעידוד דמוקרטיה וסגירת פערים חברתיים, הפך מודל קדמה למוערך ולנלמד בפקולטות לחינוך ברחבי הארץ.
"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."