לוגו מדרגות

בית הספר הדו לשוני, ירושלים

בית ספר יהודי-ערבי משותף ע"ש מקס ריין (מגן ועד י"ב)

בי"ס דו לשוני יד ביד

רקע היסטורי ומטרות המוסד

עמותת “יד ביד – המרכז לחינוך יהודי־ערבי בישראל” הוקמה בשנת 1997 ביוזמת לי גורדון, מחנך יהודי אמריקאי, ואמין ח’לף, מחנך ערבי ישראלי, במטרה לקדם חינוך משותף ליהודים וערבים בישראל. בשנת 1998 נוסד בירושלים בית הספר הדו-לשוני הראשון של הרשת, שנקרא לימים על שם הנדבן מקס ריין. 

מסגרת חינוכית שוויונית

בית הספר נפתח כחלק מהחזון ליצור מסגרת חינוכית שוויונית ליהודים וערבים, בה לומדים יחד מגיל הגן ועד התיכון. מטרות המוסד כוללות קירוב בין ילדים יהודים וערבים, טיפוח ערכי דו-קיום, שוויון וכבוד הדדי באמצעות חינוך בשתי השפות, ובניית קהילה משותפת של תלמידים והורים שתהווה בסיס לחברה משולבת רחבה יותר.

בשותפות מלאה

בית הספר חרת על דגלו את ההוכחה הלכה למעשה שיהודים וערבים יכולים ללמוד ולחיות יחדיו בשותפות מלאה, תוך שבירת מחיצות ודעות קדומות.

לאורך השנים גדל בית הספר והתבסס. בשנת 2007 הוא עבר למשכנו הקבוע בשכונת פת בדרום-מערב ירושלים, מבנה מודרני שהוקם בעלות של כ-11 מיליון דולר בסיוע הקרן לירושלים ומשפחת ריין. המעבר למבנה החדש אפשר צמיחה במספר התלמידים והרחבת הפעילות החינוכית.

בית הספר בירושלים הפך למוביל מבין ששת בתי הספר של רשת “יד ביד” בארץ, ומהווה בית ספר תיכון דו-לשוני יחיד מסוגו בישראל, כאשר שאר בתי הספר ברשת הם יסודיים. חזון העמותה המלווה את בית הספר נותר עקבי מאז ההקמה: חינוך לשותפות כדרך לבניית חברה ישראלית משותפת המושתתת על פלורליזם, שוויון וכבוד בין העמים.

נתונים סטטיסטיים, תלמידים ושפות הוראה

בבית הספר “יד ביד” בירושלים מתחנכים יחד תלמידים יהודים וערבים מכל חלקי העיר. נכון לשנים האחרונות, מספר התלמידים במוסד עומד על כ־660 ילדים ובני נוער, מגילאי הגן ועד כיתה י”ב.

בית הספר גדל בהתמדה מאז הקמתו. לשם השוואה, בשנת 2012 למדו בו כ־585 תלמידים, ובסך הכול רשת “יד ביד” כולה מונה כיום למעלה מ־2,000 תלמידים ברחבי הארץ. אוכלוסיית בית הספר מגוונת ומשולבת – הנהלת המוסד שואפת להרכב מאוזן (50/50) ככל האפשר בין תלמידים יהודים לתלמידים ערבים בכל שכבת גיל.

בהתאם לכך, גם צוות ההוראה משלב מורים יהודים וערבים במספר שווה. בכל כיתה מלמדים בדרך קבע שני מחנכים – יהודי וערבי – כאשר כל אחד מלמד בשפת האם שלו, ללא תרגום סימולטני. שיטת הוראה ייחודית זו חושפת את הילדים באופן טבעי ומלא הן לעברית והן לערבית, ומאפשרת להם לרכוש שליטה גבוהה בשתי השפות מגיל צעיר מאוד.

לצד העברית והערבית, נלמדת בבית הספר גם השפה האנגלית כשפה זרה, כך שבוגרי המוסד יוצאים בעלי ידע בשלוש השפות ברמה גבוהה. שתי השפות הרשמיות – עברית וערבית – זוכות למעמד שווה בכל היבטי חיי בית הספר, וכך גם התרבויות והנרטיבים הלאומיים של שני העמים מיוצגים באופן מאוזן.

מבנה וחטיבות הגיל

בית הספר “יד ביד” בירושלים הוא מוסד חינוכי כולל המכיל תחתיו את כל חטיבות הגיל – החל מגיל הרך ועד חינוך תיכוני. בקמפוס בית הספר פועלים גני ילדים דו-לשוניים לגילאי 3–6, בית ספר יסודי לכיתות א’–ו’, חטיבת ביניים לכיתות ז’–ט’ ובית ספר תיכון לכיתות י’–י”ב.

למעשה, זהו אחד מבתי הספר הבודדים בארץ המעניקים רצף חינוכי מלא באותו מוסד מגיל גן ועד סיום התיכון. בכך מתאפשרת המשכיות בפדגוגיה הייחודית ובערכים המוקנים לילדים לאורך כל שנות התבגרותם, בסביבה דו-לשונית עקבית.

פעילויות העשרה ופרויקטים מיוחדים

מעבר לתוכנית הלימודים הפורמלית, בית הספר “יד ביד” ידוע בפעילויות ההעשרה והפרויקטים הייחודיים שהוא מציע לתלמידיו – במטרה להעשיר את עולמם, לטפח כישרונות ולגבש את הקהילה הרב-תרבותית בבית הספר.

מסגרות ההעשרה משלבות בין פיתוח מצוינות אקדמית בתחומים שונים לבין חינוך לערכים של שותפות ועבודה בצוות מעורב. בין התוכניות והפעילויות הבולטות במוסד ניתן למצוא תוכניות מדעים וטכנולוגיה, אומנויות וספורט, קבוצות דיבייט ומנהיגות, וכן אירועי תרבות הכוללים ציון משותף של חגי שלושת הדתות.

הישגים לימודיים ופרסים

בית הספר הדו-לשוני בירושלים רשם לזכותו במהלך השנים הישגים מרשימים בתחומי החינוך, ההצטיינות הערכית וההישגים הלימודיים, וזכה להכרה והוקרה ממספר גופים.

בין היתר, זכה בית הספר בפרס החינוך המחוזי של מחוז ירושלים, דורג ברשימת “התיכוניים המצטיינים בארץ” של משרד החינוך, ונבחר כאחת מעשר הפיינליסטיות לפרס הפלורליזם העולמי.

השפעה חברתית וקהילתית

בית הספר הדו-לשוני “יד ביד” בירושלים הוא לא רק מוסד לימודי, אלא גם גרעין של שינוי חברתי בקהילה הירושלמית. סביב בית הספר צמחה עם השנים קהילת הורים, מורים ותומכים גדולה ומלוכדת – יהודית-ערבית בהרכבה – המהווה מודל לקיום משותף בעיר מעורבת כמו ירושלים.

ההורים מכל המגזרים מעורבים מאוד בחיי בית הספר, החל מליווי טיולים ואירועים ועד השתתפות בוועדי ההורים וביוזמות חברתיות.

פרטי יצירת קשר

כתובת: רח’ אריה בעהם 7, ירושלים
טלפון: 02-6788811
דוא”ל: ti****@ha********.il (לתיכון), no**********@ha********.il (ליסודי)

כמה מילים לסיכום

בית הספר “יד ביד” בירושלים מהווה דוגמה חיה לשותפות יהודית-ערבית בחינוך, וממשיך לפעול למען עתיד משותף בישראל, המבוסס על שוויון, סובלנות ושיתוף פעולה. 

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content