לוגו מדרגות

הגימנסיה העברית רחביה ירושלים

בית ספר תיכון ע"ש יצחק בן-צבי (כיתות ז'–י"ב)

הגימנסיה העברית

רקע היסטורי

הקמה והתבססות

הגימנסיה העברית רחביה (הנקראת רשמית הגימנסיה העברית בירושלים ע”ש יצחק בן־צבי) היא בית הספר התיכון העברי הראשון בירושלים. היא נוסדה בתקופת העלייה השנייה בשנת 1909 בשכונת זיכרון משה בירושלים.

בין מייסדיה היו אישי חינוך ורוח כגון בני הזוג ד״ר נפתלי וחנה וייץ, יהושע ברזילי (אייזנשטט), ד״ר יצחק לוי (מנהל בנק אפ״ק בירושלים), אברהם סולומיאק, יהודה הלביץ ורעייתו סוניה, וכן יצחק בן-צבי ורעייתו רחל ינאית ואירה יאן – רבים מהם גם שימשו כמורים בראשית הדרך.

מטרת המייסדים הייתה להחיות את התרבות העברית בארץ ישראל ולשלב בלימודים ידע כללי עם היסטוריה יהודית וידיעת הארץ. בית הספר נפתח רשמית ב-2 בינואר 1909 (י’ טבת תרס”ט) עם שבעה תלמידים בלבד – בנים ובנות הלומדים יחדיו, דבר שהיה חדשני באותה עת.

התמודדות עם התנגדויות

בשנותיה הראשונות נאלצה הגימנסיה להיאבק על קיומה. הציבור השמרני של היישוב הישן בירושלים וגופים חינוכיים מתחרים התנגדו לרעיונות שהביאה – הוראה עברית חילונית, מעורבות של בנים ובנות יחד – ואף תקפו את תלמידי ומורי הגימנסיה פיזית ובהפצת פשקווילים בגנותה.

למרות זאת, בתוך שנתיים הצליחו המייסדים להכפיל ולשלש את מספר התלמידים, והגימנסיה החלה לבסס את מעמדה כמוסד חינוכי מוביל בירושלים. בשנת 1913 כבר למדו בה למעלה ממאה תלמידים, והתגבשה קהילת מורים ותלמידים פעילה.

התפתחות והמעבר לרחביה

במהלך מלחמת העולם הראשונה צומצמה פעילות הגימנסיה – השלטון העות’מאני אף הורה לסגור אותה באופן זמני – אך צוות המורים בהובלת המנהל שלמה שילר המשיך לקיים את הלימודים במתכונת מצומצמת. לאחר תום המלחמה, בשנת 1919, נפתחה הגימנסיה מחדש וצמחה במהירות.

בשל ריבוי התלמידים הוחלט על בניית מבנה קבע חדש. בשנת 1929 עברה הגימנסיה למיקומה הנוכחי בשכונת רחביה, בבניין אבן מרשים ברחוב קרן קיימת לישראל 14 שנבנה במיוחד לשם כך. המעבר לרחביה – שכונת גנים ירושלמית שתושביה נמנו אז עם האליטה החברתית – חיזק מאוד את תדמיתה היוקרתית של הגימנסיה, ותלמידיה נחשבו בני משפחות ידועות בעיר. מאז אותה שנה מוכר בית הספר בפי כולם בשם “גימנסיה רחביה”.

לאחר קום המדינה

בשנת 1962 עברה הגימנסיה לבעלות עיריית ירושלים (לאחר שפעלה קודם כעמותה ציבורית), ושמה הרשמי שונה לתיכון עירוני א’. באותה עת פעל במתחם הגימנסיה גם בית ספר יסודי בן שמונה כיתות, שתלמידיו השתלבו בהמשך בחטיבות הבוגרות.

בשנות ה-50 וה-60 קלט בית הספר תלמידים רבים ממשפחות עולים ופליטי שואה, ובמקביל החל לשלב תלמידים מצטיינים מרקעים חברתיים שונים כחלק מתפיסת האינטגרציה בחינוך. בשלהי שנות ה-60 וראשית ה-70 הייתה הגימנסיה בין הראשונות בארץ שיישמו את הרפורמה בחינוך להקמת חטיבות ביניים ושילוב תלמידים מכל שכבות האוכלוסייה.

מנהל בית הספר דאז, שמואל מיכאלי, הנהיג תכניות חדשניות שלימים שימשו מודל ארצי לאינטגרציה בבתי ספר אחרים. מאז ועד היום מוסיפה הגימנסיה העברית רחביה להיות מוסד חינוך מרכזי בירושלים, המשלב מורשת ארוכה עם חדשנות חינוכית. בשנת 2009 צוין חגיגית מלאת 100 שנה להקמת בית הספר.

נתונים סטטיסטיים

גודל בית הספר ומבנהו

הגימנסיה העברית רחביה היא בית ספר תיכון שש-שנתי (חטיבת ביניים וחטיבה עליונה) הפועל בפיקוח עיריית ירושלים כמוסד חינוך רשמי. בית הספר הוא מעורב (בנים ובנות) ובמגזר הממלכתי-יהודי. נכון לשנת 2010 למדו בו כ-1,000 תלמידים מכל רחבי ירושלים, ומאז גדל מספרם עוד. כיום לומדים בגימנסיה למעלה מאלף תלמידים, בשכבות ז’–י”ב. מספר התלמידים הממוצע בכיתה הוא קרוב ל-30.

צוות הוראה והנהלה

צוות הגימנסיה מונה עשרות מורים ומורות במגוון תחומי התמחות, בהם מורים בעלי תארים מתקדמים וניסיון חינוכי רב. הנהלת בית הספר כוללת מנהל/ת וסגנים לחטיבה הבוגרת ולחטיבת הביניים. מנהל הגימנסיה כיום (נכון ל-2024) הוא עופר טס, שהחליף את דני ליבוביץ’ בתפקיד.

לאורך השנים עמדו בראש הגימנסיה מנהלים בולטים, החל בשלמה שילר (ששימש מנהלה הראשון של הגימנסיה המאוחדת בשנים 1911–1922) ועד למנהלים בני זמננו. צוות בית הספר שם דגש על יחס אישי לתלמידים לצד מצוינות אקדמית.

מסגרת וציוני דרך

הגימנסיה פועלת תחת רשות החינוך של עיריית ירושלים ומפוקחת על ידי משרד החינוך. היא שוכנת במתחם היסטורי הכולל מבני כיתות, מעבדות, ספרייה, אודיטוריום, מתקני ספורט וחצר רחבה.

בשנת 1983 הועבר בית הספר היסודי שפעל במתחם למסגרת נפרדת, והגימנסיה הפכה רשמית לבית ספר על-יסודי בלבד (ז’–י”ב) במתכונת שש-שנתית. מבנה בית הספר, שנבנה בסגנון הבינלאומי (באוהאוס) עם אבן ירושלמית אדמדמה, הוכרז כאתר מורשת לשימור בשל חשיבותו ההיסטורית.

מגמות לימוד

הגימנסיה העברית רחביה מציעה לתלמידיה מגוון רחב של מגמות לימוד והתמחויות בחטיבה העליונה, המשקפות את שאיפת בית הספר להעניק חינוך כללי רחב ומעמיק. תלמידי כיתה ט’ בוחרים שני מקצועות מורחבים (5 יח”ל כל אחד, או מקצוע אחד בהשלמה ל-5 יח”ל) מתוך אשכולות מגמה שונים. בין המגמות הפופולריות בבית הספר:

  • מדעים מדויקים וטכנולוגיה – פיזיקה, כימיה, ביולוגיה ומדעי המחשב.
  • מדעי הרוח והחברה – ספרות עברית, תנ”ך, מחשבת ישראל, היסטוריה, גאוגרפיה ומדעי החברה.
  • שפות ותרבויות – ערבית וצרפתית, לצד מגמת דיפלומטיה ותקשורת.
  • אמנויות – אמנות פלסטית, תיאטרון, קולנוע ומוזיקה.

פרטי יצירת קשר

כתובת: רחוב הקרן הקיימת 14, ירושלים
טלפון: 073-2483800
דוא”ל: gi************@gm***.com

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content