חטיבת ביניים (כיתות ז'-ט') וחטיבה עליונה (י'-י"ב)
ישיבת חורב, הממוקמת בשכונת סנהדריה המורחבת בירושלים, נחשבת לאחד ממוסדות החינוך הבולטים במגזר הדתי-לאומי. הישיבה פועלת במסגרת רשת חינוך חורב ומשלבת לימודי קודש מעמיקים עם מקצועות מדעיים והומניסטיים, בהתאם לעקרונות של “תורה עם דרך ארץ”.
המוסד כולל חטיבת ביניים ותיכון, ומציע תוכניות לימודים ייחודיות לצד פעילות ענפה בתחום החברתי-קהילתי. מאמר זה יציג את הרקע ההיסטורי, המאפיינים הפדגוגיים, ההישגים הלימודיים ופרטים נוספים הרלוונטיים למתעניינים במוסד.
ישיבת חורב נוסדה בשנות החמישים על ידי הרב אליהו שכטר, מתלמידיו הבולטים של הרב משה צבי נריה זצ”ל, מייסד ישיבות בני עקיבא. שם הישיבה נבחר כמחווה להר סיני, המכונה גם “הר חורב”. התפיסה החינוכית של הישיבה מתבססת על גישתו של הרב שמשון רפאל הירש, המדגישה את חשיבות השילוב בין לימודי קודש להשכלה כללית. במהלך השנים התפתח המוסד תוך שמירה על איזון בין מסורת לחדשנות.
הישיבה כוללת חטיבת ביניים (כיתות ז’-ט’) וחטיבה עליונה (י’-י”ב), ובה לומדים כ-650 תלמידים, בעיקר ממשפחות דתיות-לאומיות בירושלים והסביבה. תלמידי הישיבה מציגים הישגים גבוהים במבחני המיצ”ב במתמטיקה ובאנגלית, ושיעור הזכאות לבגרות מלאה עומד על למעלה מ-95%.
יום הלימודים נמשך מ-7:00 עד 18:00 וכולל תפילות ושיעורים בגמרא, הלכה ותנ”ך, לצד מקצועות מדעיים והומניסטיים. בתיכון ניתן להתמחות במגוון מסלולים ייחודיים כגון המגמה למזרחנות בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן, תוכנית מצוינות בינתחומית, ותוכנית לביוטכנולוגיה בשיתוף מכון ויצמן.
הישיבה מפעילה תוכניות העשרה רבות, ביניהן “גמראתון” – תחרות לפיתוח כלים דיגיטליים ללימוד סוגיות תלמודיות, ו”מדע בשירות ההלכה” – מפגשים בין תלמידים לחוקרים ורבנים בנושאים אתיים וטכנולוגיים. בתחום הקהילתי מובילה הישיבה את פרויקט “אחווה” לחונכות לילדים בפריפריה.
תלמידי הישיבה מגיעים להישגים גבוהים במבחני הבגרות ובתחרויות ארציות, ובוגריה משתלבים בפקולטות מובילות במדעי המחשב וביוטכנולוגיה. הישיבה זכתה בפרס החינוך הארצי לשנת תש”פ בזכות תוכנית לימודי המזרחנות הייחודית.
ישיבת חורב ממוקמת ברחוב הרב בן-ציון אטון 2, שכונת סנהדריה המורחבת בירושלים. ניתן ליצור קשר בטלפון 02-5600999, בפקס 02-5600998 או בדוא”ל y-****@ho***.il
הישיבה מתכננת להרחיב את תוכניותיה הבינלאומיות ולפתוח מסלול דו-לשוני לתלמידים מחו”ל. בנוסף, מוקם מרכז חדשני לחקר בינה מלאכותית והלכה בשיתוף מוסדות מחקר מובילים. הישיבה ממשיכה להוות מוקד למחקר בתחום החינוך הדתי, ומקדמת הכשרת מורים במגזר הדתי תוך שמירה על איזון בין ערכי המסורת לטכנולוגיה מתקדמת.
"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."