לוגו מדרגות

תיכון ע"ש דנמרק, ירושלים

תיכון עיוני ומכללה טכנולוגית (ט' עד י"ג)

תיכון דנמרק

רקע היסטורי

התיכון ע”ש דנמרק בירושלים הוא בית ספר תיכון מקיף שהוקם בשנת 1970 בשכונת גונן (קטמונים) בעיר, כתיכון המקיף הראשון בירושלים. בית הספר נוסד כחלק מרפורמת האינטגרציה בחינוך, במטרה לשלב תלמידים מרקעים סוציו-אקונומיים שונים ולצמצם פערים בחינוך בעיר.

הוקרה לעם הדני

שמו של בית הספר – “דנמרק” – ניתן לו כהוקרה לעם הדני על הצלת יהודי דנמרק בשואה. בשנות השיא שלו (בסוף שנות ה-80 ותחילת שנות ה-90) היה תיכון דנמרק הגדול בירושלים, עם כ-1,600 תלמידים, ששירתו את כל דרום העיר. בתקופה זו פעל בית הספר כ”תיכון מקיף” בן שש שנים (כיתות ז’–י”ב) ושילב מסלולי לימוד עיוניים ומקצועיים תחת קורת גג אחת.

תמורות דמוגרפיות וחינוכיות

עם השנים חלו תמורות דמוגרפיות וחינוכיות שהשפיעו על בית הספר. חלק מבתי הספר היסודיים שהזינו את תיכון דנמרק נסגרו או שינו ייעוד, ואוכלוסיית השכונות באזור התבגרה והתחלפה. בנוסף, קמו בדרום ירושלים בתי ספר ייחודיים ועל-אזוריים אחרים, והתרחקה המדיניות המחייבת של אזורי רישום ואינטגרציה.

גורמים אלו הובילו לירידה חדה במספר התלמידים בתחילת שנות ה-2000. בשנת 2006 נסגרה לחלוטין חטיבת הביניים שפעלה בבית הספר, ותיכון דנמרק המשיך לפעול במתכונת מצומצמת יותר. בתקופה זו אימץ בית הספר ייעוד חדש – מתן “הזדמנות שנייה” לתלמידים מתקשים – והתמקד בסיוע לתלמידים בעלי הישגים נמוכים למצות את הפוטנציאל שלהם ולהשלים תעודת בגרות מלאה במסגרת תומכת.

נתונים סטטיסטיים

נכון לשנות ה-2020, לומדים בתיכון דנמרק כמה מאות תלמידים. בעוד שבשיאו מנה המוסד 1,600 תלמידים, כיום לומדים בו כ-320 תלמידים בלבד בכיתות ט’–י”ב.

מספר התלמידים המועט יחסית מאפשר ניהול כיתות מצומצמות – עד 25 תלמידים בכיתה – שלרוב מחולקות לקבוצות לימוד קטנות עוד יותר בכל מקצוע, במטרה להעניק יחס אישי וסיוע לימודי צמוד לכל תלמיד. בית הספר מדווח כי הודות לגישה זו, עלו אחוזי ההצלחה בבחינות הבגרות של תלמידיו אל מעבר לממוצע הארצי.

במהלך העשורים הראשונים לפעולתו, השתלבו תלמידי תיכון דנמרק הן בלימודים עיוניים והן בלימודי מקצוע, כולל אפשרות להמשיך לכיתות י”ג–י”ד לתארים טכנאים והנדסאים. עם זאת, צביון בית הספר השתנה עם השנים.

בשנים שקדמו לתהליך השיקום החינוכי הנוכחי, עמד שיעור הזכאים לתעודת בגרות בבית הספר על נתונים נמוכים במיוחד – למשל בשנת 2016 רק כ-20% מתלמידי תיכון דנמרק הוציאו תעודת בגרות, לעומת כ-68% בממוצע הארצי.

בשנים האחרונות חלה קפיצה משמעותית בהישגי התלמידים: לפי נתוני בית הספר, אחוזי הזכאות לבגרות עלו מכ-14% בלבד בתקופות השפל לעבר כ-70%, והגיעו לכ-90% בשנת הלימודים תשפ”ג (2022/23).

מדובר בשיפור דרמטי המעיד על ההצלחה של תיכון דנמרק במתן מענה לתלמידים מתקשים והבאתם להישגים לימודיים גבוהים. שיעור הנשירה מבית הספר נמוך, ותיכון דנמרק מושך כיום תלמידים מכל רחבי ירושלים המחפשים מסגרת קטנה ותומכת להשלמת לימודיהם העל-יסודיים.

מגמות לימוד ומסלולי לימוד ייחודיים

בתיכון דנמרק פועלות מספר מגמות לימוד ייחודיות, המשלבות בין נתיב עיוני לנתיב טכנולוגי. התלמידים יכולים לבחור במגמות הרחבה לבגרות כגון גאוגרפיה, פסיכולוגיה או תקשורת (בדגש רדיו), וכן במגמות בעלות אופי טכנולוגי-מקצועי כמו ניהול עסקי ותקשוב (רשתות מחשבים).

למשל, מגמת ניהול עסקי מיועדת לתלמידים המבקשים לשלב ידע מעשי בכלכלה וניהול עם תעודת בגרות מלאה. מגמה זו פועלת בשיתוף תוכניות לתמיכה לימודית (כיתות אומ”ץ ומב”ר) ומשלבת מקצועות כמו חשבונאות, תורת הניהול ומשפט עסקי.

בוגרי ובוגרות המגמה זכאים לתעודת בגרות מלאה ובנוסף לתעודה טכנולוגית, ויכולים להמשיך לכיתה י”ג במגמת מנהל משפטי לצורך התמחות נוספת.

מגמת תקשוב (טכנולוגיות תקשורת ורשת) מכשירה את התלמידים בתחומי רשתות מחשבים, אבטחת מידע וסייבר. במסגרת מגמה זו רוכשים התלמידים ידע בארכיטקטורת רשתות מקומיות וגלובליות, הקמת וניהול רשתות, והגנה בסייבר, בהיקף של 5 יחידות לימוד לבגרות. גם מגמה זו מובילה לתעודת בגרות וטכנולוגיה כאחד.

שילוב המגמות העיוניות עם המגמות הטכנולוגיות מאפשר לתלמידי תיכון דנמרק לסיים את לימודיהם עם כישורים מגוונים – הן הכנה להשכלה גבוהה עיונית והן הכשרה מקצועית המאפשרת השתלבות בשוק העבודה או בהמשך לימודים במכללות טכנולוגיות.

חטיבת ביניים

בעת ייסודו תוכנן בית הספר כתיכון מקיף שש-שנתי, הכולל חטיבת ביניים (כיתות ז’–ט’) וחטיבה עליונה (י’–י”ב) תחת הנהלה אחת. ואכן, בשנותיו הראשונות פעלה בתיכון דנמרק חטיבת ביניים שקלטה בוגרי כיתות ו’ משלושה בתי ספר יסודיים באזור ללא סלקציה או בחינות כניסה, כחלק ממדיניות האינטגרציה.

שילוב זה נועד לאפשר המשך לימודים רציף לכל תלמידי האזור, ולמנוע נשירה במעבר בין יסודי לתיכון – מהלך חדשני בזמנו במערכת החינוך בישראל.

עם הזמן, ובעקבות הירידה בהרשמה, צומצמה המסגרת החטיבתית. חטיבת הביניים של מקיף דנמרק נסגרה סופית בשנת 2006 בשל מיעוט תלמידים. בכך הפך בית הספר לתיכון תלת-שנתי (י’–י”ב) לתקופה מסוימת. בשנת 2011, לאור ביקוש מחודש וכחלק ממאמצי ההתחדשות, נפתחה שוב בבית הספר כיתת ט’ במסגרת החטיבה העליונה. כיום כולל התיכון כיתת ט’ המשמשת כשנת מכינה והשתלבות לתלמידים חדשים, אך אין בו חטיבת ביניים מלאה במתכונת נפרדת.

פרטי יצירת קשר

כתובת: רחוב יהודה הנשיא 26, שכונת קטמונים, ירושלים.
טלפון: 02-6788251.
פקס: 02-6789720.
דוא”ל: de**********@gm***.com

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content