לוגו מדרגות

תיכון קשת רא"ם סליגסברג ירושלים

בית ספר קהילתי ממלכתי שש-שנתי (ז–י"ב)

בית ספר קשת רא"ם

בית הספר התיכון קשת רא”ם ע”ש אליס סליגסברג נוסד בשנת 1942 בירושלים על ידי ארגון הדסה, במטרה להעניק הכשרה מקצועית לנערות. הוא נקרא על שמה של אליס סליגסברג, ששימשה כנשיאת הארגון בשנים 1921–1923.

בראשית דרכו שכן בית הספר ברחוב הנביאים במבנה ששימש קודם כבית החולים מאיר רוטשילד, ובהמשך עבר לארמון הנציב (תלפיות מזרח). כיום הוא בית ספר ממלכתי שש-שנתי (ז–י”ב) הנותן מענה למאות תלמידים ותלמידות מכל רחבי העיר.

רקע היסטורי

הקמת בית הספר קשת רא”ם בשנת 1942 שיקפה את רצונן של נשות הדסה לספק לבני ובנות ירושלים הזדמנות לרכוש מקצועות מגוונים כגון מלאכת מחשבת, תפירה, בישול, קצרנות והנהלת חשבונות. המנהלת הראשונה, הלן קיטנר, ניהלה את המוסד כשלושה עשורים (1942–1971) ותחת הנהגתה הוטמעו ערכי ההתנדבות והיוזמה, ההשראה לגיבוש חזון ציוני-חינוכי, וגם בסיס לעתידו של המוסד.

לאורך השנים שינה בית הספר את אופיו: ממוסד מקצועי לנערות בלבד, הוא הפך לבית ספר תיכון מקיף, קלט בהדרגה גם בנים, והרחיב את מסלולי הלימוד לקראת תעודת בגרות עיונית לצד מקצועות טכנולוגיים.

בשנת 1984 עבר בית הספר למבנה חדש ומרווח ברחוב דוד רזיאל בשכונת ארמון הנציב (תלפיות מזרח), וכיום הוא משמש בית חינוך פעיל ותוסס לתלמידי ז–י”ב. החל משנת הלימודים תש”פ, בית הספר מוכר גם בשם קשת רא”ם.

מנהלי בית הספר

במשך השנים נוהל בי”ס קשת רא”ם על ידי מספר מנהלים שתרמו לעיצוב דרכו החינוכית. הלן קיטנר הנהיגה אותו בשנותיו הראשונות (1942–1971). בהמשך כיהנה דינה אפשטיין (1972–1999), אחריה זהבה פרנקל (2000–2005), ריקי כרמון (2005–2007), רוני הרניק (2007–2012), תומר אושרי (2012–2017), ומשנת 2017 מנהלת את המוסד גלית קמיניץ. במקביל, לפי הנתונים העדכניים, נמנית גם שחר שליסל סמואל בין הצוות המנהלי.

מבנה ותוכנית הלימודים

בית הספר קשת רא”ם הינו עיוני שש-שנתי, המחולק לחטיבת ביניים (ז–ט) וחטיבה עליונה (י–י”ב). הוא נחשב בית ספר קהילתי, המקיים שיתופי פעולה הדוקים עם המנהל הקהילתי בשכונה. יתרונו הבולט של המוסד בא לידי ביטוי בסביבת למידה המאפשרת יחס אישי: הכיתות קטנות (כ-25 תלמידים בממוצע) ותוכניות הלימודים מותאמות למגוון צרכים לימודיים.

מסלולי הלימוד כוללים עיוני מוגבר לתלמידים מצטיינים, כיתות מב”ר עיוניות, כיתות אומץ-אתגר, וכן כיתות מקדמות לחינוך מיוחד. בכל המסלולים בנויה התוכנית בהתאם לתנאי תעודת הבגרות, עם מקצועות חובה לצד מקצועות בחירה בהיקף מוגבר (ברמה של 5 יחידות).

מקצועות ההגברה העיקריים המוצעים הם מתמטיקה, אנגלית, ערבית, ביולוגיה, מחשבים ועיצוב גרפי, תיאטרון, גאוגרפיה, מדעי החברה (סוציולוגיה-פסיכולוגיה), אמנות, חינוך גופני ועוד. חלק מהכיתות הן כיתות על-אזוריות הפותחות בפני התלמידים תחומי עניין כמו חוק ומשפט, מוזיקה, אזרחות, מנהל עסקים ועוד.

חטיבת הביניים

במסגרת חטיבת הביניים, התלמידים זוכים להתנסות מגוונת במגמות צעירות המאפשרות להם לבחון נטיות אישיות והתפתחות כישורים בתחומים שונים. בין המסלולים: רובוטיקה, אמנות וגרפיקה ממוחשבת, מוזיקה, תאטרון, שחייה, רדיו ותקשורת, מחול והעתודה המדעית-טכנולוגית.

החל מכיתה ז, התלמידים מתחילים לבנות את יסודות הידע המדעי והטכנולוגי, ובמקביל מקבלים תוספת שעות במתמטיקה כדי להכין אותם לקראת לימודים מוגברים ברמה של 5 יחידות בתיכון.

המכינה הבית ספרית

אחד מהפרויקטים הבולטים בבית הספר נקרא המכינה הבית ספרית, המתקיימת בשכבת י”ב. זוהי יוזמה שהחלה בשנת הלימודים תשע”ד, בהשראת עולם המכינות הקדם צבאיות, ביוזמת מנהלים ורכזים חברתיים.

במשך מספר שבועות, התלמידים עוצרים את הלימודים הפורמליים ומתמקדים בלמידה חווייתית, התנדבות בקהילה, סיורים ומפגשים עם דמויות מגוונות בחברה הישראלית. מטרת המכינה היא לחזק את זהותם האישית, לעודד מנהיגות חברתית ולטפח מודעות אזרחית. הפעילות נבנית ברובה על ידי התלמידים עצמם, בדגש על ניהול עצמי וקבלת אחריות.

פעילויות העשרה ופרויקטים מיוחדים

היקף העשייה בבית הספר ניכר במגוון יוזמות:
• נבחרות ספורט (כדורגל, כדורסל, ריצה) המגיעות להישגים עירוניים וארציים.
• השתתפות בתוכניות חיצוניות כגון יזמים צעירים, המודל הישראלי של האו”ם, כיתות אקדמיה-תיכונית, שיעור אחר ופרחי רפואה.
• רדיו סליגסברג המופעל על ידי התלמידים בהנחיית שדרן רדיו ותיק, מוטי פרנסיס, מרדיו ירושלים.
• לימודי רובוטיקה והשתתפות בתחרויות כמו FLL הארצית.
• פעילות חברתית ענפה במסגרת המכינה הבית ספרית, המתמקדת בתרומה לקהילה, סדנאות וימי עיון.

פרסים והישגים לימודיים

בית הספר זכה להכרה על הצטיינותו החינוכית והערכית. בין היתר, הוענק לו פרס חברתי-ערכי מטעם מחוז ירושלים, כאות הערכה על יכולת הצוות לקדם את התלמידים למצוינות ערכית באמצעות מעורבות בקהילה, התנדבות, פעילות חברתית ייחודית, וכן על מסגרת המכינה הבית ספרית המובילה את התלמידים לעשייה עצמאית ומשמעותית.

נתונים סטטיסטיים

על פי נתוני שנת הלימודים 2023, בבית הספר לומדים כ־575 תלמידים, מהם 182 בנים ו־120 בנות המפוזרים בשכבות ז–י”ב. שיעור המורים המחזיקים בתואר שני ומעלה הוא 63.2%, וחציון הוותק של סגל ההוראה עומד על 14 שנים, עובדה המעידה על צוות מקצועי ומנוסה.

27.5% מהתלמידים משלבים מסלול חינוך טכנולוגי, ו־25% זכאים בסופו של דבר לתעודה טכנולוגית. שיעור שילוב תלמידי החינוך המיוחד בתוכניות הלימודים עומד על 24.8%, מה שמצביע על מחויבות משמעותית להכלה ולטיפוח מגוון לומדים.

פרטי יצירת קשר

כתובת: רחוב דוד רזיאל 29, שכונת ארמון הנציב (תלפיות מזרח), ירושלים
טלפונים: 02-6732874 / 02-6732848
דוא”ל: ke*********@gm***.com

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content