לוגו מדרגות

בית הספר האזורי-חקלאי עין כרם

בית ספר אזורי, פנימייה ומשק חקלאי

בית ספר עין כרם

בית הספר האזורי-חקלאי עין כרם הוא מוסד חינוכי על-יסודי השוכן בחלק ההררי של המועצה האזורית מטה יהודה. הוא ממוקם מערבית לשכונת עין כרם שבירושלים, ונמצא בבעלות משרד החינוך.

את שמו קיבל עוד בימיו הראשונים, והוא נודע במיקומו ההיסטורי, בשילוב בין לימודים עיוניים לבין חינוך חקלאי מעשי.

היסטוריה והקמה

שורשיו של בית הספר נעוצים בחוות הלימוד שהקימה רחל ינאית בן-צבי אחרי קום המדינה. חוות זו עברה לעין כרם מן השטח המפורז ממזרח לתלפיות, ובשנת 1952 הפכה למשכן זמני לבית הספר החקלאי.

בראשית דרכו פעל המוסד במבנים ששימשו בעבר את אותה חוות לימוד, ובשנת 1960 עבר למשכנו הנוכחי, מחוץ לגבולות העיר. המעבר ציין גם ראשיתו של כפר נוער חקלאי, שבו שילוב הדוק בין פנימייה, משק חקלאי ובית ספר אזורי.

עם השנים, התקבע מקומו של בית הספר כאחד מהמוסדות החשובים במינהל לחינוך התיישבותי, ולמדו בו צעירים מיישובים מגוונים באזור – מושבים, קיבוצים שיתופיים ומתחדשים והרחבות יישוביות. כמו כן, החלו להגיע אליו חניכים מכל רחבי הארץ באמצעות פנימיית עין כרמית הסמוכה.

נתונים סטטיסטיים

בבית הספר לומדים כיום כ-650 תלמידים, ומתאפיינת בממוצע תלמידים לכתה קטן יחסית (22.3 תלמידים בכיתה). מנהל המוסד הוא שמעון רמי לוסטיג, וכתובת בית הספר היא: עין כרם – בי”ס חקלאי. מספר הטלפון ליצירת קשר: 02-6417295.

מבנה בית הספר ותכניות לימוד

  1. כפר נוער משולב
    בית הספר פועל כחלק ממערך הקרוי “כפר נוער”, הכולל שלושה מרכיבים שלובים: בית ספר אזורי, פנימייה ומשק חקלאי. הקונספט מעניק לתלמידים מעטפת חברתית ולימודית מלאה: שעות הלימוד העיוניות משתלבות בחוויות מעשיות, והתלמידים רוכשים הן ידע תיאורטי והן מיומנויות המתאימות לעולם העכשווי.

  2. חטיבת ביניים וחטיבת נעורים
    המבנה הארגוני של בית הספר כולל חטיבת ביניים וחטיבה עליונה. התלמידים בחטיבת הביניים נחשפים ללימוד מגוון בדרכי הוראה יצירתיות, תוך דגש על התפתחות אישית.

    גישה חינוכית זו הגיעה לשיאה בניסוי שנערך תחת הכותרת “ממודעות לפעולה”, שבמסגרתו אומצו שיטות הוראה והערכה חדשניות. דרכי למידה אלה חלחלו גם לשכבות הבוגרות, כך שחלק ממקצועות הבגרות נלמדים בפורמט ייחודי שמטרתו להעניק לבוגרים כלים שימושיים להמשך חייהם.

  3. מגמות לימוד
    הייחוד הבולט של בית הספר טמון בשילוב המובהק של לימודים חקלאיים ומדעיים במסגרת מגמה מורחבת של חקלאות בהיקף של 5 יחידות לימוד. בנוסף, מוצע לתלמידים מגוון רחב של תחומי דעת נוספים: מקצועות ריאליים, הומאניים ואומנותיים כאחד.

    בשנים האחרונות נעשה צעד ארגוני-פדגוגי שבמסגרתו הוחלט לחזור ללימוד נפרד של מקצועות ההומניסטיקה (היסטוריה, תנ”ך, ספרות, גיאוגרפיה ואזרחות), תוך שילובם בגישות בין-תחומיות אחרות.


  4. שינויים פדגוגיים וארגוניים
    לקראת שנת הלימודים הקרובה, מתכננת הנהלת בית הספר להקים שלושה “בתים חינוכיים”: לשכבות הצעירות (ז’–ח’), לשכבות הביניים (ט’–י’) ולשכבות הבוגרות (יא’–יב’).

    מטרת המבנה החדש היא להתמחות בצרכים הייחודיים של כל שכבת גיל. ההקמה תתחיל כפיילוט בבית ט’–י’, ובהמשך, בכפוף להצלחתו, יתרחב המודל גם לשכבות האחרות.

    במקביל, צוות ההוראה נערך לתהליך של “מִחשוב הלמידה” – החל משנת הלימודים תשפ”ו יידרשו כלל התלמידים להגיע לבית הספר עם מחשב נייד, והצוות עצמו עובר בינתיים הדרכות להתאמת תכני הלימוד לסביבות טכנו-פדגוגיות.

פעילויות העשרה, פרויקטים ומיזמים מיוחדים

  1. המשק החקלאי ותיבת נוח
    אחד המרכיבים המיוחדים בבית הספר הוא משק חקלאי עשיר הכולל גידול בעלי חיים וצמחים למטרות ייצור ולצורכי למידה. התלמידים עובדים בענפים שונים (משק חי, מטעים, מרכז חקר, כלבייה ועוד), לוקחים אחריות על הטיפול השוטף בבע”ח ומגדלים בעצמם חלק מן המזון לבעלי החיים.

    במסגרת זו הוקמה השנה “תיבת נוח” – מבנה מעוצב כמעין ספינה, שבו שפע מינים: זוחלים, מכרסמים, עופות ואף נחשים. התלמידים יכולים ללמוד על בעלי החיים בסביבה פתוחה, ללטף, להאכיל, ולהפוך חלק בלתי נפרד מן התהליכים הביולוגיים והחקלאיים.


  2. מרכז חקר
    לצד פעילות בענפים השונים, התלמידים ניגשים לעבודות חקר המדגישות תופעות ביולוגיות והתנסות מעשית. לדוגמה, בכיתה י”א הם חוקרים את מחזור חייו של השליו, והתוצר הסופי מהווה חלק מציון הבגרות במקצוע החקלאות.

  3. שיפוצי קיץ ותשתיות לימוד
    בשנים האחרונות הושקעו מאמצים רבים לשיפור חזות בית הספר ותנאיו הפיזיים. כיתות חטיבת הביניים שופצו, הותקנו תקרות אקוסטיות, הוחלפו דלתות הכניסה ושודרגו מתחמי השירותים. בקרוב צפוי להיפתח מגרש ספורט משודרג הכולל מסלול ריצה תקני, ואף מתוכננים שיפוצים במעבדות ובמבני התיכון.

  4. ספריית בית הספר
    לרשות התלמידים והצוות פועלת ספרייה המציעה שירותי השאלה, חומרי העשרה, מרחב ללמידה ומידע מגוון. בספרייה מתקיימים גם מפגשי תרבות, והצוות מסייע בתמיכה ובעידוד קריאה בקרב כלל שכבות הגיל.

פרסים והישגים לימודיים

בית הספר מעודד הצטיינות לא רק בתחומי הלימודים, אלא גם בעשייה קהילתית. כך למשל, תלמיד כיתה י”ב, יוגב פרסי, זכה לאות הוקרה ע”ש אלעד ריבן ז”ל מטעם משרד החינוך והמִנהל ההתיישבותי, כהערכה על התנדבות יוצאת דופן ותרומתו לרווחת הקהילה במטה יהודה. בין פעילויותיו: איסוף מזון וציוד לנזקקים, הקמת מערך חונכות לנוער צעיר ומעורבות במסגרת “התנועה החדשה”.

דברי המנהל – על חשיבות החלום והחינוך

בהנהגת בית הספר עומד מנהל הרואה בלימודי ההיסטוריה ובערכי השותפות והסולידריות אבני יסוד, במיוחד בתקופות מאתגרות בחברה הישראלית. הוא מדגיש את הצורך לעודד תלמידים ומורים כאחד לחלום, להתבונן במציאות באומץ ולפעול יחדיו לחיבור ולאיחוי חברתי.

לדבריו, כאשר בית ספר פועל בתנועה מתמדת של ניסוי, טעייה ולמידה, נוצרת בו תרבות חינוכית פורייה שתורמת לצמיחת בוגרים אחראיים ואכפתיים.

פנימיית עין כרמית והמרחב החינוכי הכולל

בנוסף לתלמידים המגיעים מיישובי האזור, שוכנת בסמוך לבית הספר פנימיית עין כרמית, קמפוס פנימייתי שהוקם כדי לאפשר גם לנוער מכל קצות הארץ ליהנות מאווירה כפרית ומעשירה. שילוב זה מספק הזדמנות למפגשים חברתיים מגוונים ולחינוך לחיים עצמאיים, לצד פיתוח יכולות אישיות בתחומי אקדמיה, ערכים ועבודת אדמה.

פרטי יצירת קשר

כתובת בית הספר: עין כרם – בי”ס חקלאי
טלפון: 02-6417295
שם המנהל: שמעון רמי לוסטיג
מספר תלמידים: כ-650
ממוצע תלמידים בכיתה: 22.3

כמה מילים לסיכום

בית הספר האזורי-חקלאי עין כרם משלב בין מסורת ארוכת שנים של חינוך התיישבותי לבין שינויים פדגוגיים מתחדשים. מעבר להכשרה עיונית וחקלאית, הוא שם דגש על פיתוח ערכים של סולידריות, אחריות חברתית ואהבת הארץ.

בעזרת צוות הוראה מסור, פנימייה תוססת ומשק חי פעיל, מתקיים במוסד חינוכי זה רצף למידה ייחודי המלווה את התלמידים לאורך גיל ההתבגרות ומכין אותם לחיים בוגרים ותורמים. מי שמבקש לשלב בין לימודים מעמיקים, עיסוק מעשי בחקלאות וטיפוח הזהות האישית והקהילתית, מוצא בבית הספר האזורי-חקלאי עין כרם סביבה מעצימה ופורייה.

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content