לוגו מדרגות

בית ספר ממ"ד לבנות ע"ש אוולינה דה רוטשילד, ירושלים

טיפוח היצירתיות, המוסיקה והתנועה, בשילוב למידה חווייתית חוץ כיתתית

בית ספר אוולינה דה רוטשילד

בית הספר היסודי אוולינה דה רוטשילד הוא מוסד חינוך ממלכתי-דתי לבנות (חמ״ד) השוכן באזור עמק המצלבה בירושלים. לבית הספר מגיעות תלמידות דתיות מכל רחבי העיר, והוא שם דגש על חינוך לערכים יהודיים-ציוניים לצד מצוינות לימודית במסגרת תורנית-לאומית. המוסד פועל ברציפות למעלה מ-160 שנה, וממשיך למשוך תלמידות רבות תוך שימור המורשת ההיסטורית שלו כמוסד הלימוד הראשון לבנות בירושלים בתקופה המודרנית.

רקע היסטורי

בית הספר הממלכתי דתי לבנות ע”ש אוולינה דה רוטשילד נוסד בשנת 1854 בעיר העתיקה בירושלים, והוא נחשב לאחד ממוסדות החינוך הוותיקים והחשובים בעיר ובישראל.

בית הספר הוקם במימון משפחת רוטשילד: בתחילה נתמך על ידי הברון ג’יימס (יעקב) ממשפחת רוטשילד הצרפתית, ולאחר כ-14 שנות פעילות עבר לחסות הענף האנגלי של המשפחה. בשנת 1868 שונה שמו ל”אוולינה דה רוטשילד” לזכרה של אוולינה, בתו של הברון ליונל רוטשילד, שנפטרה בלידתה בשנת 1866. בית הספר היה בין הראשונים בירושלים שבהם נערכו לימודים בשפה העברית, ואף נודע כראשון שהנהיג הוראה בעברית בגני הילדים שלו – צעד חדשני לתקופתו.

בשל כך שלח מחיה הלשון העברית אליעזר בן-יהודה את בנו ללמוד בו (על אף שהיה בית ספר לבנות), מאחר שהיה זה המוסד היחיד בזמנו שלימד בעברית בירושלים. עם זאת, בתקופת הניהול של המנהלת המיתולוגית חנה יהודית לנדאו (“מיס לנדאו”), חלק מהמקצועות בבית הספר עדיין הועברו באנגלית מטעמי נחיצות פדגוגית. בן-יהודה ובנו איתמר בן-אב”י אף ביקרו בעיתונות את המשך השימוש באנגלית בבית הספר באותן שנים.

במהלך השנים עבר בית הספר מספר גלגולי מיקום בהתאם להתפתחות העיר. בתחילה שכן ברובע היהודי בעיר העתיקה, בקרבת בית החולים “מאיר רוטשילד” ההיסטורי. לקראת סוף המאה ה-19, בעקבות גידול והתבססות המוסד, עבר למשכן מרווח יותר בבית מחניים שברחוב הנביאים, ואחר כך למתחם הידוע כ”ארמונות החבשים” באזור רחוב מליסנדה.

בשנות ה-30 של המאה ה-20 עבר בית הספר לשכונת רחביה בירושלים, לבניין מכללת הבנות הקתולית ברחוב אוסישקין 38, בין השאר עקב הקרבה של משכנו הקודם לגבול העיר בעקבות המאורעות והסכנות בתקופת המנדט. לאחר קום מדינת ישראל, בשנת 1948, עבר בית הספר לאחריות משרד החינוך והמשיך לפעול במסגרת הממלכתית.

בשנת 1973 החליטה עיריית ירושלים להסב את החטיבה העליונה של בית הספר לתיכון שש-שנתי לבנות דתיות בשם “תיכון עירוני ה'”. באותה עת הפך חלקו העל-יסודי של המוסד לאולפנה (חטיבת ביניים ותיכון מכיתה ז’ ועד י”ב), בעוד שבית הספר היסודי לבנות נשאר כיחידה נפרדת תחת אותו שם היסטורי. בכך התפצל המוסד למרכז חינוכי על-יסודי ולבית ספר יסודי שנושאים שניהם את שמה של אוולינה דה רוטשילד וממשיכים את מורשתו החינוכית בעיר.

נתונים

בית הספר משרת כיום שכבות גיל א’ עד ו’ במסגרת חינוך ממלכתי-דתי לבנות. לומדות בו כ-400 תלמידות, כולן מהמגזר היהודי-דתי. השפה העיקרית בהוראה היא עברית, בהתאם לאופיו ההיסטורי של המוסד. בית הספר פועל תחת הפיקוח והאחריות של עיריית ירושלים ומשרד החינוך (מחוז מנח”י – מנהל חינוך ירושלים). מנהלו של בית הספר (נכון להיום) הוא יוסף אוחנה, בסיוע צוות פדגוגי וסגנית מנהל.

בית הספר בעל מעמד רשמי ומתוקצב על ידי המדינה, ופועל במסגרת יוזמת “אופק חדש” לשיפור תנאי ההוראה והלמידה. יום הלימודים בבית הספר הוא במתכונת רגילה (לא יום לימודים ארוך) והוא כפוף ללוח החופשות והמבחנים של החמ״ד הארצי. תלמידות בית הספר מגיעות ממגוון שכונות בירושלים, דבר המשקף את המוניטין שלו ואת העובדה שהוא מהווה מוקד משיכה למשפחות דתיות מכל חלקי העיר.

הישגים כמותיים

לאורך השנים ניכר כי הישגי התלמידות בבית הספר גבוהים מהממוצע הארצי במבחנים הארציים. לפי נתוני מבחני המיצ”ב (מדדי יעילות וצמיחה בית-ספרית) בעבר, תלמידות אוולינה דה רוטשילד הגיעו לאחוזונים גבוהים בהשוואה למקבילותיהן בארץ – למשל, סביב העשירון השביעי-שמיני במתמטיקה ועברית בכיתה ה’.

נתונים אלו מעידים על רמת הוראה ולמידה איכותית ועל שאיפת בית הספר למצוינות אקדמית לצד החינוך הערכי. ראוי לציין שבית הספר משרת אוכלוסייה בעלת רקע חברתי מגוון, ובכל זאת מצליח לטפח הישגים לימודיים מרשימים באופן יחסי.

פעילויות העשרה ופרויקטים מיוחדים

בית הספר ידוע בתוכניות ההעשרה הייחודיות שלו, המשלבות פיתוח כישורים אומנותיים, מוזיקליים וחברתיים בקרב התלמידות. במסגרת חזון בית הספר מושם דגש על חינוך הוליסטי: טיפוח היצירתיות, המוסיקה והתנועה כחלק מתוכנית הלימודים, בשילוב למידה חווייתית מחוץ לכיתת הלימוד.

בית הספר מפעיל תוכנית מקיפה בתחומי האמנויות והמוזיקה, כולל שיתופי פעולה עם מוסדות תרבות (כגון מוזיאונים), על מנת להעשיר את עולמן התרבותי של התלמידות ולעודד למידה דרך חקר והתנסות במגוון סביבות.

נוסף על כך, בית הספר מטפח תחושת אחריות חברתית ומנהיגות בקרב תלמידותיו. אחת הדוגמאות הבולטות היא פרויקט המנהיגות לכיתות ו’: במהלך השנה משתתפות תלמידות כיתה ו’ בסדרה של אתגרי מנהיגות ויוזמה קהילתית.

בין היתר, התלמידות הבוגרות מנחות ומובילות פעילויות עבור תלמידות צעירות יותר בסביבה הקרובה. כך למשל, במסגרת משימה הנקראת “מובילות בשכונה“, הדריכו תלמידות כיתה ו’ את שאר תלמידות בית הספר בסיור לימודי בעמק הצבאים – פארק טבע עירוני בירושלים. בפעילות זו לימדו הבוגרות את הצעירות על מאפייני העמק, החי והצומח בו, שכונות העיר הסובבות אותו וחשיבות השמירה על הטבע באזור. פרויקט זה מגלם את חזון בית הספר לעידוד העצמה נשית, מנהיגות ואחריות קהילתית בקרב התלמידות כבר מגיל צעיר.

בית הספר מקיים גם פעילויות העשרה שוטפות נוספות, כגון “שוק פורים” מסורתי בהובלת שכבת הבוגרות, טקסי קבלה לכתה א’ (מסיבות סידור וחומש) ויוזמות התנדבות בשיתוף הקהילה ובתי הכנסת המקומיים. לאורך השנה נערכים גם ימים מיוחדים, סדנאות ואירועים המשלבים את הורי התלמידות במעש ובהווי הבית-ספרי, בהתאם לתפיסת בית הספר שהקהילה וההורים הם שותפים משמעותיים בעשייה החינוכית.

שילוב פעילות קהילתית, אמנותית וחווייתית זו תורם לגיבוש אקלים בית-ספרי חיובי ומעשיר, ומעודד את התלמידות לפתח ביטחון עצמי, כישורי הנהגה ותחומי עניין מגוונים מעבר ללימודים הפורמליים.

פרסים והישגים לימודיים

לבית הספר אוולינה דה רוטשילד מסורת ארוכת שנים של הצטיינות חינוכית, שהוכרה על ידי גורמים שונים במערכת החינוך. כבר בתקופה העות’מאנית והמנדטורית הוא התפרסם כחלוץ בתחום החינוך העברי לבנות, והעמיד דור של תלמידות משכילות שחלקן המשיכו לתפקידי מפתח בחברה ובאקדמיה.

בשנים האחרונות זוכה בית הספר גם להכרה רשמית בהישגיו: בשנת 2015, למשל, נמנה בית הספר עם מוסדות החינוך המצטיינים של החמ”ד (החינוך הממלכתי-דתי) במחוז ירושלים, וזכה להוקרה מיוחדת מטעם משרד החינוך על פועלו החינוכי. צוות ההוראה אף התבלט ברמתו, כאשר מורים מבית הספר קיבלו פרסי הצטיינות אישיים. דוגמה לכך היא המורה דינה פישר, שזכתה לציון לשבח ולהוקרה על תרומתה לחינוך הדתי במסגרת פרס החמ”ד הארצי.

מעבר לפרסים רשמיים, הישגי תלמידות בית הספר משתקפים גם במדדים האקדמיים. כאמור, שיעורי ההצלחה של תלמידות אוולינה דה רוטשילד במבחני המיצ”ב לאורך השנים היו מעל לממוצע הארצי בתחומי הליבה. הישגים אלה מציבים את בית הספר ברמה גבוהה בהשוואה לבתי ספר יסודיים אחרים בירושלים.

פרטי יצירת קשר

  • כתובת: רחוב בן לברט 15, ירושלים. (הכניסה הראשית נמצאת באזור עמק המצלבה, סמוך לשכונת רחביה).
  • טלפון: 02-5636788
  • דוא”ל: ev*******@wa***.com

זה המוסד שלכם? ניתן לעדכן פרטים ולהוסיף תמונות לדף - ללא תשלום.

תוכל/י לפנות אלינו בטופס הבא ונשמח לעזור:

לקוחות ממליצים

אני מנהל מוסדות חינוך מזה 25 שנה. הגעתי לאיציק לאחר שעבדתי עם מספר חברות פרסום אחרות, ואני שמח על כך. יכולותיו והבנתו בתחום הדיגיטל, הובילו לקפיצת מדרגה מבחינת מספר הנרשמים לכפר. אנו עובדים עמו בהצלחה יותר מ- 10 שנים, והוא תמיד היה קשוב לצרכינו ועשה מעל ומעבר.
ד"ר חזי יוסף
מנהל כפר הנוער כנות
הגעתי לאיציק בשנת 2012,. המיזם החינוכי-עסקי שלי היה אז בחיתוליו ונזקקתי למומחה בשיווק דיגיטלי. התוצאה הייתה עבודה משותפת, בת 12 שנה, שהניבה הישגים פנטסטיים. למעשה כל העבודה שלי היום מבוססת על העבודה שאיציק עשה ועושה. בלעדיו לא הייתי במקום שבו אני נמצא היום כלכלית.
אורי מלמד
מנכ"ל 3Walls - חדרי למידה אימרסיביים

"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."

פרופ' ג'ון דיואי

פילוסוף, פסיכולוג, ואיש חינוך אמריקאי

Scroll to Top
Skip to content