'בית ספר שש-שנתי (כיתות ז'–י"ב), ממלכתי-דתי של 'האגודה לקידום החינוך
תיכון דרור הוא בית ספר תיכון שש-שנתי (כיתות ז’–י”ב) ממלכתי-דתי בירושלים, אשר נודע באופיו הייחודי והפלורליסטי. בית הספר הוקם לפני כשלושה עשורים והיה חלוץ בתחום החינוך הדתי המעורב – מראשוני התיכונים הדתיים המשלבים לימודים לבנים ולבנות יחדיו.
תיכון דרור פועל ברוח החינוך הדמוקרטי וחרת על דגלו ערכים של צדק חברתי, שוויון מגדרי וזהות יהודית פתוחה, המאפשרים ביטוי לקשת רחבה של זהויות בתוך הקהילה הדתית.
התלמידים והתלמידות מגיעים לבית הספר מכל רחבי ירושלים ואף מחוצה לה, מתוך רצון למסגרת דתית-פלורליסטית המשלבת מצוינות לימודית ופיתוח אישי במגוון תחומים. בבית הספר לומדים יחד תלמידים ממגוון רקעים של הציבור הדתי (מהזרם הדתי-לאומי על גווניו השונים), בסביבה חינוכית המקבלת כל תלמיד ותלמידה כשווה.
תיכון דרור פועל תחת חסותה של האגודה לקידום החינוך בירושלים, עמותה התומכת במוסדות חינוך ייחודיים בעיר. תיכון דרור מייצג מודל חדשני של חינוך דתי-שוויוני, ומשמש כקהילה חינוכית פלורליסטית המשלבת ערכי מסורת עם פתיחות לחשיבה ביקורתית ודיאלוג.
הערכים היהודיים-חברתיים עומדים במרכז העשייה היומיומית בבית הספר, עם דגש על פיתוח זהות דתית אישית לצד מחויבות לחברה ולמדינה. בית הספר שם דגש על אקטיביזם חברתי: התלמידים והתלמידות נדרשים לפעולה, מעורבות ותרומה לקהילה, מתוך אמונה שעשייה חברתית היא מרכיב מהותי בעיצוב אישיותם ומנהיגותם של הבוגרים.
תיכון דרור הוא מוסד חינוכי ירושלמי רשמי בפיקוח ממלכתי-דתי (מוכר על-ידי משרד החינוך) המשרת את המגזר היהודי בירושלים. בית הספר כולל חטיבת ביניים וחטיבה עליונה (ז’–י”ב) והוגדר כמוסד חינוך “רגיל” (לא מוסד חינוך מיוחד), אך עם שילוב משמעותי של תלמידים בעלי צרכים מיוחדים.
לפי נתוני שנת הלימודים 2023, למדו בתיכון דרור כ-207 תלמידים בסך הכול, מתוכם 98 בנים ו-109 בנות – נתון המעיד על איזון מגדרי בקרב התלמידים. בית הספר מתאפיין בכיתות קטנות יחסית, עם ממוצע של כ-22–23 תלמידים בכיתה רגילה, דבר המאפשר תשומת לב אישית לכל תלמיד/ה.
ראוי לציין כי כ-19% מתלמידי בית הספר מוגדרים כמשולבי חינוך מיוחד, הלומדים בכיתות הרגילות בתמיכה מתאימה, בהתאם לחזון בית הספר לשילוב והכלה של כל תלמידה ותלמיד.
צוות ההוראה והניהול בדרור הוא רחב ומגוון. הצוות כולל כ-45 אנשי ונשות חינוך, בהם מורים/ות מקצועיים, מחנכים/ות ואנשי מנהלה. בצוות משתתפים מורות ומורים מכל רוחב הקשת הדתית, החברתית והפוליטית – גיוון שנחשב בבית הספר לערך משמעותי בקהילת הלמידה.
רבים מהמורים בעלי כישורים והשכלה גבוהים: קרוב למחצית מהמורים מחזיקים בתואר שני ומעלה, והוותק החציוני בהוראה בצוות הוא 7 שנים, שילוב המצביע הן על ניסיון והן על חדשנות פדגוגית.
בתיכון דרור קיים מגוון רחב של מגמות לימוד (התמחויות לבגרות) המאפשרות לתלמידים והתלמידות לבטא את תחומי העניין והכישרונות שלהם. בין המגמות הפועלות בבית הספר ניתן למנות: גיאוגרפיה, ביולוגיה, תקשורת (מדיה) במסלול מורחב של 10 יחידות לימוד, צרפתית כשפה זרה נוספת, משפטים, ומוזיקה – בשיתוף פעולה עם מרכז המוזיקה הירושלמי “הצוללת הצהובה” (מסלול מוזיקה מורחב 10 יח”ל).
מלבד המגמות העיוניות הרשמיות, מפעיל תיכון דרור מספר תוכניות חינוכיות ייחודיות שנועדו להעשיר את חוויית הלמידה ולהעמיק בתחומי דעת וערכים. בין התוכניות הבולטות ניתן לציין את:
חטיבת הביניים בתיכון דרור (כיתות ז’–ט’) מהווה חלק בלתי נפרד מהמוסד, ופועלת כמסגרת צומחת המזינה את החטיבה העליונה. תוכנית הלימודים בחט”ב משלבת את לימודי הליבה עם דגשים ייחודיים של בית הספר ועם מרחבי בחירה המאפשרים לתלמידים הצעירים לפתח עצמאות ותחומי עניין.
סגל ההוראה בחטיבת הביניים מוקדש ליצירת אווירה משפחתית ותומכת, החשובה במיוחד בגילאי הבר-מצווה ובת-מצווה. למחנכי הכיתות תפקיד מרכזי בליווי האישי של כל תלמיד/ה, והם מקיימים מפגשים אישיים וקבוצתיים לחיזוק כישורי הלמידה והמיומנויות החברתיות.
תיכון דרור זכה במהלך שנות פעילותו להוקרה ולהישגים מרשימים, הן בתחום הפדגוגי והן בתחום החברתי. בשנת הלימודים תשע”ו (2015–2016) הוענק לבית הספר “אות לקידום הישגים לימודיים” – פרס הצטיינות רשמי עבור שיפור הישגי התלמידים.
בית הספר מציג שיעורי זכאות גבוהים לתעודת בגרות מדי שנה, לצד הקפדה על איכות התעודה – רבים מהבוגרים מסיימים עם בגרות בהצטיינות ועם מספר יחידות מוגבר במקצועות המדעיים, ההומאניים והטכנולוגיים כאחד.
כתובת: תיכון דרור ממוקם ברחוב אליעזר הגדול 4 בשכונת קטמון, ירושלים.
טלפון: 02-6510303.
דוא”ל: ניתן ליצור קשר באמצעות דואר אלקטרוני דרך האגודה לקידום החינוך או מזכירות בית הספר.
"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."