מצוינות לימודית, פלורליזם תרבותי ועשייה חברתית
בית הספר השש-שנתי על שם רנה קסין ממוקם בשכונת מעלות דפנה בירושלים, סמוך לאתר ההנצחה גבעת התחמושת ולשכונת רמת אשכול. הוא קרוי על שמו של משפטן יהודי-צרפתי, פרופ’ רנה קאסן, חתן פרס נובל לשלום, שפעל רבות לקידום זכויות האדם וזוהה עם עקרונות הומניסטיים ופעילות בארגון “כל ישראל חברים” (אליאנס).
ברוח פועלו של פרופ’ קאסן, בית הספר שם דגש על ערכים הומניסטיים ועל מתן הזדמנויות שוות לכל תלמיד ותלמידה.
שורשיו של תיכון רנה קסין מתחילים בראשית שנות ה-70, כאשר חברת אליאנס (כי”ח) ייסדה בית ספר תיכון חדש בירושלים. באופן רשמי, המבנה הנוכחי נחנך בספטמבר 1974, בטקס בו נכח פרופ’ קאסן עצמו. עם השנים, וכחלק מהשינויים שעברה מערכת החינוך בירושלים, אוחד בית הספר התיכון עם חטיבת הביניים שפעלה במבנה בית הספר הישן בשכונת שמואל הנביא.
במהלך סוף שנות ה-90 התפרסם המוסד בעקבות מספר בוגרים שנהרגו בפעולות צבאיות ובפיגועים בתקופה קצרה. בעשור הראשון של המאה ה-21 צוין שוב כאשר חטיבת הביניים והתיכון אוחדו באופן מלא, כדי לתת מענה לשינויים הדמוגרפיים בעיר. בשנת 2013 הצטרף בית הספר לרשת “דרכא” ומאז הוא פועל תחתיה.
לאורך השנים צוינו כמה מספרים שונים באשר למספר התלמידים במוסד: יש שהזכירו כ-450 תלמידים, אחרים ציינו כ-480, ואחרים דיברו על כ-500 ואף כ-650 בשיאו של התיכון. מכל מקום, מדובר בבית ספר בינוני-גדול בירושלים, המשרת בעיקר את האוכלוסייה החילונית בשכונות הצפוניות של העיר, ובהן ארבע שכונות הבריח, שמואל הנביא וצמרת הבירה. כמו כן, בעבר למדו בו גם תלמידים משכונות חדשות בצפון העיר, טרם הוקמו בהן מוסדות תיכוניים ייעודיים.
על פי נתוני שנת הלימודים 2023, בבית הספר פועלות שכבות ז’–י”ב, והוא מוגדר כמוסד על-יסודי רשמי. שיעור המורים המחזיקים בתואר שני ומעלה מגיע לכמעט 53%, וחציון הוותק של סגל ההוראה עומד על למעלה מ-20 שנות הוראה. בביה”ס מתקיים חינוך טכנולוגי בשיעור של כ-42.7% מהתלמידים, עם זכאות לתעודה טכנולוגית של כ-87.5%.
החזון שמנחה את בית ספר רנה קסין מתבסס על רעיונות הומניסטיים: האמונה שכל אדם זכאי לשוויון הזדמנויות ולליווי תומך עד סיום לימודיו, בלי הנהגת סינון או הנשרה באמצע הדרך. בית הספר רואה את עצמו ככזה שמטפח חשיבה ביקורתית, ערכי דמוקרטיה ומעורבות חברתית.
בשל הדגש החברתי, הנהלת המוסד מעודדת את התלמידים למעורבות בקהילה, מתוך תפיסה שעשייה חברתית-תרבותית קבועה מפתחת סולידריות ואחריות הדדית. במסגרת זו פותח “יום הפעילות”, בו כל שכבה, מכיתה ז’ ועד י”ב, מקדישה זמן לפעילויות התנדבות שונות בקהילה, לביקורים במוסדות תרבות או להשתתפות בסדנאות העשרה.
בעקבות סיפוח מבנה בית הספר “מוריה” הישן בשכונת שמואל הנביא, הועברה לשם שכבת כיתות ז’ בתחילת שנות ה-80. מהלך זה יצר חטיבת ביניים מוגדרת, שפועלת כעת כחלק בלתי נפרד מבית הספר השש-שנתי. לאורך השנים התחלפה ההנהלה מספר פעמים – בחלק מן המקורות נזכרים מנהלים שונים, ובהווה ניתן למצוא אזכורים לפעילותם של מנהלים שאחראים על החטיבה לחוד ועל החטיבה העליונה לחוד.
כחלק מחיזוק המודל השש-שנתי, יש ברנה קסין מגוון רחב של מגמות. לאורך השנים נפתחו מגמות מדעיות כגון פיזיקה, כימיה וביולוגיה, לצד מגמות רוח וחברה דוגמת ספרות, סוציולוגיה, תיירות (עם הכשרת סוכני נסיעות) ומינהל וכלכלה. במקורות אחדים צוין כי בעבר הוצעה גם מגמת צרפתית כשפה שנייה במעמד מקצוע חובה, בהשראת מורשת חברת אליאנס.
אחד ההיבטים הבולטים בחיי התלמידים בבית הספר הוא ה”יום הפעיל” שמתקיים בכל שבוע, ובו התלמידים משולבים בפעילות חברתית-קהילתית ותרבותית – החל מכיתה ז’ ועד לסיום י”ב. גישה זו חותרת לפיתוח אחריות אישית וחברתית, חיבור לערכי ציונות ודמוקרטיה והיכרות עם עולם התרבות על כל גווניו: הצגות, מופעי מוזיקה ומחול, סרטים, סדנאות ופעילויות חווייתיות.
בנוסף, במוסד מוצעים חוגים וקורסים שונים, בין אם מדובר בתכניות מצוינות לימודית, קורסי אנגלית מוגברים, משלחות ללימוד בחו”ל, סיורי מוזיאונים, קבוצות מנהיגות שונות ועוד. במטרה לשפר את חוויית התלמידים, מתקיימות גם סדנאות לימוד אישיות ומערכי תמיכה ללומדים שמתקשים או, להפך, מבקשים להתקדם בקצב אישי.
בית הספר הוגדר כמה פעמים כאחד מבתי הספר הערכיים בישראל, ואף הופיע ברשימות דירוג ארציות המתמקדות בתרומה חברתית ובאיכות אקלים בית ספרי. בנוסף, הוא זכה לפרסום בזכות שנה יוצאת דופן שבה עברו כל תלמידי החטיבה העליונה בהצלחה את מבחני הבגרות, וכן עבור הישגים אקדמיים בתחומי המדעים והמגמות השונות.
ישנם גם אזכורים לפרסים מחוזיים שניתנו לבית הספר על העלאת תחושת המוגנות ויצירת אקלים חינוכי תומך, בשילוב יוזמות לחיזוק השיח בין מורים ותלמידים.
אחוזי הגיוס לצה”ל גבוהים, ורבים מהתלמידים ממשיכים ללימודים אקדמיים. קיימות גם תכניות ייעודיות לתלמידים מצטיינים, לצד תכניות תמיכה לתלמידים הזקוקים לסיוע לימודי ורגשי.
בית הספר השש-שנתי ע”ש רנה קסין מהווה מוסד חינוכי מרכזי בצפון ירושלים ופועל על פי חזון הומניסטי המחבר בין מצוינות לימודית, פלורליזם תרבותי ועשייה חברתית. ההיסטוריה העשירה שלו והצמיחה המתמדת באות לידי ביטוי במגוון מגמות הלימוד, בתכניות ההעשרה הייחודיות ובמעורבות העמוקה בקהילה. במהלך השנים רשם בית הספר הישגים פדגוגיים וערכיים כאחד, והוא ממשיך לבלוט כמוקד של חינוך איכותי, פתוח ומקדם – תוך שמירה על מורשתו של פרופ’ רנה קאסן ועל רוח ההומניזם שבשמה הוא פועל.
"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."