שילוב של עולם התורה והמצוות עם עולם ההשכלה המודרנית
בית הספר התיכוני התורני ע”ש פ. הימלפרב הוא תיכון ממלכתי-דתי לבנים בירושלים. המוסד נוסד בשנת 1920 בשם “תיכון מזרחי”, ופעל בתחילה ברחוב הלל שבמרכז ירושלים. בשנת 1968 עבר לביתו הנוכחי בשכונת בית וגן, ושמו שונה להנצחת הנדבן האמריקאי פאול הימלפרב, אשר סייע במימון הקמת המבנה החדש.
בית הספר מוגדר כתיכון תורני (ולא ישיבה תיכונית), דבר המתבטא בגישה חינוכית פתוחה יותר משל ישיבות – למשל, הימלפרב נוהג לקיים טקס שנתי לזכר יצחק רבין בשיתוף עם בית הספר החילוני השכן, תיכון בויאר.
חזון בית הספר, שהותווה בידי מייסדיו, מדגיש שילוב של לימודי תורה ומצוות עם השכלה כללית מודרנית במדע, תרבות ואמנות. בית הספר מייחס חשיבות רבה לשיתוף ההורים בתהליך החינוך, ושם דגש על אווירה של כבוד הדדי בין התלמידים והמורים, תוך קבלת תלמידים מרקע מגוון בציבור הדתי.
לאורך השנים זכה “הימלפרב” להוקרה ממשרד החינוך ועיריית ירושלים, ואף הוענקו לו פרסי חינוך שונים. נכון לשנת 2023, מנהל בית הספר הוא הרב שלומי דנינו, שהחליף את הרב ירמיהו (ירמי) סטביסקי שכיהן בתפקיד שנים רבות. בית הספר פועל במסגרת ממלכתית-דתית רשמית תחת פיקוח משרד החינוך, ושפת ההוראה בו עברית.
בית הספר מיועד לתלמידים בכיתות ז’ עד י”ב (גילאי חטיבת ביניים וחטיבה עליונה). לומדים בו כמה מאות תלמידים – בסביבות 720 תלמידים (נכון לאמצע העשור הקודם) – עם ממוצע של כ-30 תלמידים בכיתה. אחוז הזכאות לתעודת הבגרות בבית הספר הוא מן הגבוהים בארץ: בשנים האחרונות מתקרב לכ-99% זכאות (לשם השוואה, הממוצע הארצי כ-76%), הישג המציב את הימלפרב בצמרת התיכונים בירושלים ובישראל. גם שיעור התלמידים המצטיינים בבגרות גבוה בהרבה מהממוצע הארצי, ושיעור הנשירה מזערי.
בשנת תשע”ח (2017/18), עקב גידול במספר התלמידים, נחנך מבנה לימודים חדש במתחם בית הספר. כמו כן, ביוני 2023 הוכרז מבנה בית הספר הוותיק כבניין לשימור ע”י עיריית ירושלים, לאור ערכו ההיסטורי והאדריכלי.
הימלפרב מציע לתלמידיו מגוון רחב של מגמות והתמחויות לימודיות, המשקפות את שאיפתו לשלב תורה עם מדע ותרבות. לצד לימודי הליבה והגמרא (תושב”ע ותלמוד בהיקף 5 יח”ל), פועלות בבית הספר מגמות ריאליות, הומאניות ואמנותיות.
מדעים וטכנולוגיה – פיזיקה, ביולוגיה, מדעי המחשב (תכנות).
מדעי החברה והרוח – גיאוגרפיה, היסטוריה מוגברת, ספרות מוגברת, ערבית כשפה זרה ברמת 5 יח”ל.
אמנויות – קולנוע ואמנות פלסטית.
מגוון זה של מקצועות מוגברים מאפשר לתלמידי הימלפרב לבחור מסלול לימודים בהתאם לכישוריהם ותחומי העניין שלהם. במסגרת המגמות, התלמידים ניגשים לבחינות הבגרות ברמת 5 יחידות לימוד, ובמרבית המקצועות הישגי בית הספר עומדים מעל לממוצע הארצי. השילוב בין לימודי הקודש (תנ”ך ותלמוד) ללימודי החול (מדעים, שפות ואמנויות) הוא ממרכיבי הזהות הייחודיים של בית הספר, בהתאם לערכי הציונות הדתית.
בבית הספר פועלת חטיבת ביניים (כיתות ז’-ט’), הממשיכה באופן אורגני אל החטיבה העליונה (י’-י”ב) במסגרת שש-שנתית. הנהלת הימלפרב רואה חשיבות בבנייה הדרגתית של התלמיד לאורך שש שנותיו במוסד – החל מקליטתו בכיתה ז’ ועד לבגרותו בכיתה י”ב.
תוכנית החינוך בנויה כך שהיא רציפה ומתפתחת: בחטיבת הביניים מושם דגש על הסתגלות תלמידי כיתות ז’ שהגיעו מבתי ספר יסודיים למסגרת גדולה ותובענית יותר, תוך ליווי וחניכה אישית. הקשר האישי בין הצוות לתלמידים מודגש במיוחד כבר מהחטיבה הצעירה, מתוך מטרה ליצור בסיס איתן להמשך בלימודי התיכון.
בית הספר הימלפרב ידוע בפעילויות ההעשרה הרבות שהוא מציע לתלמידיו, הן במסגרת הלימודית והן מחוצה לה.
אחת התוכניות המרכזיות בחטיבת הביניים היא “תחנות רוח” – יוזמה ייחודית שנועדה לחשוף את תלמידי כיתות ז’-ט’ למגוון רחב של תחומי דעת וכישורי חיים, שמעבר לתכנית הלימודים הרגילה. במסגרת תוכנית זו, בכל סמסטר בוחרים התלמידים תחום העשרה אחד מתוך רשימת סדנאות מרתקות המועברות על ידי מומחים.
בין הנושאים המוצעים: רובוטיקה, תכנות, נגרות, עיצוב גרפי, ביולוגיה של בעלי חיים וצמחים, טאקוואנדו, ג’אגלינג, אילוף כלבים, שחמט, קומיקס, צילום, מוזיקה
במסגרת הבית-ספרית הכללית מתקיימות פעילויות מעבר ללימודים. תלמידי הימלפרב משתתפים דרך קבע במיזמי התנדבות ופעילויות חברתיות-ערכיות, כולל השתתפות קבוצתית במרתון ירושלים לזכר בוגר הימלפרב, מתן שביט ז”ל.
פרס החינוך הדתי לשנת תשס”ז (2007) – הוענק מטעם משרד החינוך.
אות הנשיא לחינוך לשותפות לשנת תשע”ז (2017) – הוענק על ידי נשיא המדינה כהוקרה על פעילות בחינוך לסובלנות, שותפות ואחדות בחברה.
בוגרי הימלפרב מצטיינים בשירות צבאי משמעותי, רבים מהם מתגייסים ליחידות מובחרות ולקורסי קצונה. בין בוגרי בית הספר ניתן למנות את רא”ל הרצי הלוי, הרמטכ”ל הנוכחי של צה”ל, וכן את הפרשן הפוליטי עמית סגל, האלוף אבי בלוט ואישים נוספים בתפקידים ציבוריים ואקדמיים.
כתובת: רחוב תורה ועבודה 6, ירושלים, מיקוד 91016.
טלפון: 02-6421583.
דוא”ל: ma******@hi********.il.
"לכל חינוך יש מטרה, והמטרה הזו אינה רק להעביר ידע, אלא להעניק לתלמידים את הכלים והמיומנויות לחשוב באופן ביקורתי, ליצור פתרונות ולהתמודד עם אתגרי החיים. כשאנו מלמדים, אנו לא רק משפיעים על ההווה – אנו בונים את העתיד."